Οδηγός Αθλητών για να επιβιώσουν στις γιορτές

Οι γιορτές είναι υπέροχες. Παίρνεις δώρα, βλέπεις την οικογένεια σου, τους φίλους σου, κάνεις όμορφες δραστηριότητες μαζί τους, τρως καλό φαγητό και έχεις χρόνο να χαλαρώσεις. Όλοι λατρεύουν τις γιορτές. Αλλά πως μπορεί ένας αθλητής να βρει ισορροπία με την προπόνηση και της διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; Είναι μια δύσκολη ερώτηση, αλλά ταυτόχρονα ένα σημαντικό θέμα (αθλητές και προπονητές ενδιαφέρονται να μεγιστοποιήσουν τις προσαρμογές από την προπόνηση και δεν θέλουν να χάσουν καμία προπόνηση). Οι αθλητές που θα αγωνιστούν σε αγώνες της χειμερινής περιόδου είναι πιο πιθανόν να είναι παράλληλα πολύ επικεντρωμένοι στην προπόνηση αλλά και με πολύ άγχος για να μην χάσουν όπως πιστεύουν καμία σημαντική προπόνηση και να μείνουν πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους αθλητές. Πώς μπορούν οι αθλητές και οι προπονητές να βρουν ισορροπία μεταξύ των αυξημένων κοινωνικών υποχρεώσεων χωρίς να πάει χαμένη όλη η μέχρι τώρα σκληρή τους δουλειά;

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι αν πρέπει ή όχι να προπονηθούν την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Φέτος τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέφτουν Τρίτη και για τους περισσότερους ανθρώπους η Τρίτη είναι μέρα προπόνησης. Η λογική λέει ότι θα πρέπει να προπονηθούν. Υπάρχουν πάρα πολλοί αθλητές που δηλώνουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να προπονηθούν. Βλέπουν τους εαυτούς τους σας πειθαρχημένους. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι μέρες που τους διαχωρίζουν πολύ από τους αντιπάλους τους που δεν θα κάνουν προπόνηση αυτές τις μέρες. Και τα δυο αυτά επιχειρήματα ξεπερνούν τη λογική. Η προπόνηση τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν σε κάνει πιο πειθαρχημένο. Υπάρχουν 365 μέρες σε ένα χρόνο και η πειθαρχία στην προπόνηση τις υπόλοιπες είναι πολύ πιο σημαντική από αυτής της 25ης Δεκεμβρίου ή της 1ης Ιανουαρίου. Παρόμοια, νομίζοντας ότι κάνοντας προπόνηση αυτές τις μέρες τους φέρνει πιο μπροστά από τους αντιπάλους τους είναι κακή φιλοσοφία σκέψης. Μία δύο προπονήσεις δεν τους κάνει Παγκόσμιους πρωταθλητές ή Ολυμπιονίκες. Η προπόνηση είναι μια διαδικασία, με το άθροισμα τους να είναι πολύ καλύτερο από το κάθε μέρος που την αποτελεί. Η ανάγκη για αποκατάσταση ειναι σημαντική τόσο σωματική αλλά και ψυχολογική. Η προπόνηση εκείνες τις μέρες μπορεί να είναι αγχωτική, γιατί ψάχνεις να βρεις κάπου να προπονηθείς όπως επίσης να βρεις και χρόνο μέσα σ’ αυτές τις μέρες. Αυτό το αυξημένο άγχος μάλλον τελικά δεν αξίζει. Δεν λέω ότι οι αθλητές δεν μπορούν να κάνουν προπόνηση. Αν κάποιος για κάποιο λόγο πιστεύει ότι είναι κάτι που έχει συνηθίσει να κάνει, ή το απολαμβάνει ή απλά θέλει να το κάνει, είναι ελεύθερος να το δοκιμάσει. Αυτό που λέω είναι η προπόνηση αυτές τις μέρες δεν είναι κάτι υποχρεωτικά απαραίτητο και μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβές από ότι ωφέλιμο. Συνυπολογίζοντας ότι η περίοδος των γιορτών πέφτει στο τέλος τριών μηνών σκληρής προπόνησης, μερικές επιπλέον μέρες ξεκούρασης αυτή την περίοδο μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμες.

Αν επιλέξεις να κάνεις προπόνηση, σε παρακαλώ μην κάνει post σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξεις πόσο αφοσιωμένος είσαι στην προπόνηση. Είναι ενοχλητικό και πιθανόν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που είναι πιο αφοσιωμένοι όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Το κλειδί για επιτυχημένη προπόνηση κατά την περίοδο των εορτών είναι να γίνει καλός προγραμματισμός. Θα υπάρξουν περιορισμοί στην χρήση εγκαταστάσεων, οπότε φρόντισε να ελέγξεις τα ωράρια πριν ξεκινήσεις. Αν δεν θέλεις να έχεις 3-4 συνεχόμενες μέρες ξεκούρασης, μπορείς πάντα να βρεις διαφορετική τοποθεσία να προπονηθείς.

Το επόμενο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αν χρειαστεί να ταξιδέψεις κάπου για τις γιορτές.  Οργανώσου κατάλληλα ώστε να έχεις τον απαραίτητο ρουχισμό ή οτιδήποτε άλλο εξοπλισμό θα σε βοηθήσει στην προπόνηση ή αποκατάσταση σου.

Τέλος, όταν τα έχεις οργανώσει όλα αυτά, κάθισε μαζί με τον προπονητή σου και βγάλε ένα πλάνο και πρόγραμμα γι αυτές τις μέρες. Αν θέλεις να προπονηθείς εκείνες τις μέρες και ψάχνεις εναλλακτικές λύσεις μπορείς να πας να τρέξεις σε κάποιο πάρκο ή να κάνεις κυκλική προπόνηση με το σωματικό βάρος στο σπίτι. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να κάνεις υποχωρήσεις.

Έχοντας όλους αυτούς τους περιορισμούς που αναφέρθηκαν, θα πιστεύεις ότι είναι καλύτερο να παρακάμψεις την προπόνηση εκείνες τις μέρες και να ξεκουραστείς. Είμαι μαζί σου σ’ αυτό. Αξίζει να κάνεις μια λειτουργική αποκατάσταση αυτές τις μέρες. Αυτό κάνει την περίοδο των εορτών πολύ θετική και να κάνει ένα αθλητή να δεχτεί πιο εύκολα από ψυχολογικής άποψης τον μειωμένο όγκο προπόνησης.

Παρόμοια, οι αθλητές έχουν μία τάση να ανησυχούν (μερικές φορές  χωρίς λόγο) για την διατροφή τους. Αυτό γίνεται πιο δύσκολο την περίοδο των γιορτών όταν τριγύρω σου υπάρχουν παντού γλυκά. Μερικές μέρες πριν τις γιορτές καλό είναι να είσαι πιο προσεκτικός ώστε να μπορούν να χαλαρώσουν ψυχολογικά αυτές τις μέρες όσον αφορά την διατροφή.  Αντί να έχεις όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις, θα είναι καλύτερο να χτίσεις ένα καλό υπόβαθρο στις μέρες που οδηγούν στα Χριστούγεννα ώστε να απολαύσεις αυτές τις μέρες.  Μια δυο μέρες όχι και τόσο ιδανικής διατροφής δεν θα σου καταστρέψουν ότι έχεις χτίσει μέχρι τώρα. Δυο βδομάδες όμως από γλυκά και αλκοόλ θα το κάνουν.  Μερικές φορές η λήψη περισσότερων θερμίδων μπορεί να είναι ωφέλιμες για σένα ειδικά αν έχει υπολογίσει καλά τα θρεπτικά συστατικά που θα φας ώστε να ρυθμιστεί ο μεταβολισμός σου και να νιώθεις πολύ καλύτερα. Το να έχεις μια μέρα που μπορείς να χαλαρώσεις και να φας ότι σου αρέσει θα είναι καλό και από ψυχολογικής άποψης ώστε να μην το χαλάσεις με τις μέρες που οδηγούν στην Πρωτοχρονιά.

Το φαγητό τα Χριστούγεννα δεν σημαίνει ότι είναι κακό. Θα υπάρχει πολύ διαθέσιμη πρωτεΐνη στην μορφή της γαλοπούλας ή χοιρινού ή βοδινού κρέατος. Έτσι αυξάνεται ο κορεσμός και μπορείς να αντιμετωπίσεις την πείνα που θα νιώσεις στο υπόλοιπο της μέρας. Φρόντισε να τρως πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού μετά από το βραδινό γιορτινό τραπέζι.

Θα υπάρχουν επίσης πολλά λαχανικά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γεμίζοντας το πιάτο σου με λαχανικά σου δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως και πολλές φυτικές ίνες.  Έτσι θα γεμίσει το στομάχι σου και θα σε αποτρέψουν από το να φας ολόκληρη την τούρτα από την πόρτα του ψυγείου.

Τα Χριστούγεννα είναι επίσης μια καλή περίοδος για να φας καλά λιπαρά. Το κρέας περιλαμβάνει καλές ποσότητες λίπους, συνήθως με καλές ποσότητες βιταμινών και άλλων ιχνοστοιχείων, ώστε να φας όσο χρειάζεσαι. Επίσης θα υπάρχουν πολλοί ξηροί καρποί τριγύρω ώστε να έχει καλές ιδέες για σνακ. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.

Τι να αποφύγεις; Σαν αθλητής θα πρέπει να ρυθμίσεις τις ποσότητες αλκοόλ που θα πιεις. Το αλκοόλ έχει υψηλές θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης αυξάνει τις πιθανότητες να παραφάς.

Ελπίζω, ότι σας έδωσα καλές ιδέες ώστε η περίοδος των εορτών να μην καταστρέψει την προπόνηση και την διατροφή σας. Ο κύριος στόχος είναι να φτιάξεις ένα πλάνο ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις αυτές τις μέρες. Τα Χριστούγεννα είναι μια τόσο μικρή περίοδος όπου το να χάσεις προπόνηση ή να κλέψεις μερικά γεύματα δεν έχουν νόημα. Αντίθετα, χρησιμοποίησε αυτό το χρόνο να περάσεις καλά αυτές τις λίγες μέρες! Καλές Γιορτές!Bicep-Curl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.